Lege picklocaties: vooruitzien is regeren

wms, replenishment, servicegraad, backorders, reachtruck, heftruck, pickorders, warehouse management systeem, distributie, voorraadHet is een bron van irritatie voor alle orderpickers: lege picklocaties. Opeens moeten ze op zoek naar een reachtruckchauffeur die de voorraad kan aanvullen of een manco melden en doorgaan met picken. Een warehouse management systeem signaleert picklocaties die leeg dreigen te raken en lost het probleem op voordat het te laat is.

wms, replenishment, servicegraad, backorders, reachtruck, heftruck, pickorders, warehouse management systeem, distributie, voorraadIn het distributiecentrum van een supermarktketen stonden de orderpickers regelmatig voor een lege picklocatie. Er was genoeg voorraad van het artikel dat ze zochten, alleen lag dat op een
bulklocatie bovenin de stellingen. De orderpickers moesten dus elke keer weer op zoek naar een reachtruckchauffeur die een pallet van de bulklocatie naar de picklocatie kon verplaatsen.

Pion in gangpad
Dat leverde soms een hoop gedoe op, want de reachtruckchauffeurs hadden niet altijd direct zin om hun eigen werk te laten vallen en de orderpickers uit de brand te helpen. De orderpickers zagen op hun beurt geen heil in langer wachten en gingen verder met hun picklijst. Met als gevolg dat de supermarkt waarvoor ze bezig waren niet altijd alle bestelde artikelen ontving.

De orderpickers en reachtruckchauffeurs bedachten samen een oplossing. Voortaan plaatsten de orderpickers een pion in het gangpad voor de lege picklocatie, zodat de reachtruckchauffeurs al van grote afstand konden zien waar zich problemen voordeden. De orderpickers konden gewoon verder met hun picklijst. Als ze klaar waren en weer terugkeerden naar de lege picklocatie, stond daar inmiddels weer een volle pallet.

Vooruitziende blik
De pion vormt een simpele en doeltreffende oplossing. De orderpickers zijn immers geen tijd meer kwijt met het zoeken naar een reachtruckchauffeur. Helemaal optimaal is de oplossing echter niet. De orderpickers moeten nu nog steeds aan het eind van hun route terugkeren naar de lege picklocatie voor dat ene artikel. En die locatie ligt doorgaans niet op de kortste weg terug naar de expeditievloer.

heftruck, reachtruck, magazijn, picklocatie, pickorder, wms, distributie, voorraad Een warehouse management systeem (WMS) heeft een vooruitziende blik en kan voorkomen dat orderpickers voor een lege picklocatie komen te staan. Omdat het WMS dankzij gebruik van barcodescanning of voicepicking elke pick registreert, is op elk moment bekend hoeveel artikelen nog op een picklocatie liggen. Als deze pickvoorraad onder een vooraf vastgesteld minimumniveau komt, stuurt het WMS automatisch een bericht naar de dichtstbijzijnde reachtruckchauffeur met de opdracht om die picklocatie aan te vullen – vaak aangeduid met replenishment.

Minimumniveau
De vraag is hoe ver het voorraadniveau moet dalen voordat het WMS een replenishment opdracht aanmaakt. Dit hangt onder meer af van de omloopsnelheid van het artikel. Als het minimumniveau te laag is, kan het toch nog gebeuren dat een orderpicker een lege picklocatie aantreft voordat deze is bijgevuld. Als het minimumniveau te hoog is, bestaat de kans dat er lange tijd te veel artikelen op een picklocatie liggen.

Een ander aandachtspunt is de hoeveelheid waarmee een picklocatie moet worden aangevuld. Als de picklocaties zich in palletstellingen bevinden, is een volle pallet de meest simpele en efficiënte aanvulhoeveelheid.

Niet meer wachten
Een WMS dat replenishment ondersteunt leidt in eerste instantie tot een hogere servicegraad en minder backorders. Orderpickers komen simpelweg minder vaak voor lege picklocaties te staan. Daarnaast leidt replenishment tot een hogere productiviteit. Magazijnmedewerkers hoeven immers niet meer te wachten op aanvulling van de picklocatie of in een later stadium alsnog terug te komen.

wms, replenishment, servicegraag, backorders, reachtruck, heftruck,Tot slot voorkomt replenishment dat orderpickers naar de bulklocaties lopen om daar het artikel te picken. Met dergelijke acties ontregelen ze het voorraadregistratiesysteem. Bovendien leidt het tot een groot aantal aangebroken pallets, die niet meer geleverd kunnen worden aan een klant die om een volledige pallet vraagt.

1 thought on “Lege picklocaties: vooruitzien is regeren

  1. “Als de picklocaties zich in palletstellingen bevinden, is een volle pallet de meest simpele en efficiënte aanvulhoeveelheid”
    Volgens mij loop je tegen een probleem aan als je de pickvoorraad aanvult op basis van een minimumniveau.
    Want als je op de meest efficiënte manier bijvult, een vole pallet, dan kan het dus gebeuren dat er nog een pallet met een paar artikellen ligt. Dus de chauffeur moet van z’n heftruck af om het restant op de nieuwe voorraad te leggen en de pallet weg te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *