Het begrip intralogistiek

Wat is intralogistiek interne logistiek wordcloudAls een distributiecentrum of magazijn kan worden gezien als een centraal knooppunt, dan bestaat de intralogistiek uit interne goederenverplaatsingen binnenin dat knooppunt. Een veelgebruikte definitie is ‘de organisatie, aansturing, doorvoering en optimalisatie van de bedrijfsinterne materiaalstromen, de informatiestromen en de goederenomslag in industrie, handel en openbare instellingen.’

Wat is intralogistiek interne logistiek wordcloudHet gaat dus om materiaalstromen, maar dan zonder externe transporten (dat valt onder de vervoerslogistiek) en om interne logistieke systemen, opslag en omslag. De onderlinge afhankelijkheid van goederenbewegingen en werkprocessen en ook het verbinden van verschillende operaties worden nauwelijks geïmpliceerd, maar ze vormen niet zelden de kritieke succesfactoren van de intralogistiek.

Topman Dr. Helmut Limberg van het Jungheinrich concern stelde dat het managen van de intralogistiek erom draait de interne materiaalstromen, informatiestromen en goederenomslag met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijke kosten uit te voeren. Een open deur natuurlijk, want voor welk bedrijfsproces geldt dat nu niet? Maar wij gaan nu verder. Wij stellen dat intralogistiek de komende jaren meer dan ooit zal draaien om ‘slechts’ drie aspecten:
• Proceszekerheid
• Besparingen
• Veiligheid

De precieze invulling van die aspecten zal per bedrijfstak ongetwijfeld verschillen. Als logistieke dienstverlener zult u gerust flexibiliteit aan het rijtje kunnen toevoegen. Een positieve en ook opvallende conclusie is in ieder geval dat bijvoorbeeld in het kader van besparen, energie-efficiëntie na jaren van praten en goede bedoelingen nu definitief een aspect van betekenis is geworden. Ook in de praktijk.

Op Intralogistiek.nl zullen we u voortaan bijpraten over diverse van de genoemde aspecten. Dat doen we met en dankzij meerdere deskundigen met een ruime ervaring in de logistieke wereld. Zo zijn we u – hopelijk – van dienst bij uw beslissingen en keuzes.

En, wat denkt u? Wat zullen volgens u de logistieke doelstellingen zijn in de komende jaren?

Peter Trimp
Intralogistiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.