Veiligheid rondom magazijnstellingen

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker wanneer het gaat om de veiligheid met en rond magazijnstellingen. Met een paar kleine hulpmiddelen kunnen grote schades worden voorkomen. Daarom drie praktische tips.

1. Monteer aanrijdbeveiligingen voor uw staanders.
Aanrijdschades hebben een desastreus effect op stellingen. Een lichte schade vermindert de draagkracht al met 40 tot 45 procent! Er bestaan daarom aanrijdbeveiligingen in diverse soorten en maten. Voor individuele staanders, hoeksecties, kolommen, kortom voor alles waar de truck tegenaan kan rijden, is een passende bescherming leverbaar.

De meeste aanrijdbeveiligingen worden enkele centimeters vóór de stelling aan de grond verankerd. Ze kunnen de eerste klap van een hef- of magazijntruck absorberen, zonder dat directe schade aan de stelling ontstaat. Er bestaan echter ook aanrijdbeveiligingen met een ‘kreukelzone’, die aan de staander worden gemonteerd.

2. Monteer een gaaswand wanneer er een gangpad loopt langs de achterzijde van een enkele stellingrij.
Vooral bij enkele stellingrijen bestaat het gevaar dat aan de ‘achterkant’ goederen naar beneden vallen. Bijvoorbeeld wanneer aan de andere zijde een pallet in de stelling wordt gezet.

Gaaswandsystemen voorkomen dat goederen naar beneden kunnen vallen in en ongelukken veroorzaken. Zo wordt het gevaar van letsel of materiële schade aan passerende personen en voertuigen geminimaliseerd.

3. Laat jaarlijks uw stellingen keuren.
Om uw magazijnstellingen veilig te houden, is het ook verstandig die minimaal eens per jaar grondig na te (laten) kijken. U kunt dat zelf doen, maar kiezen voor een deskundige keurmeester is verstandiger. U voldoet daarmee ook aan de keuringsplicht zoals die sinds 5 december 1998 in het Arbobesluit is vastgelegd. Het beste is wanneer de keurmeester toegang heeft tot de technische kennis van de fabrikant. U kunt zo’n keuring door de importeur of verkoper van de magazijnstellingen laten uitvoeren.

De keurmeester voert een visuele inspectie uit en beoordeelt de configuratie op draagvermogen.

1 thought on “Veiligheid rondom magazijnstellingen

  1. Beste Bas,

    Ik vindt dit een zeer interessant artikel over een onderwerp dat tot dusver veel te weinig is besproken. Heel veel mensen vergeten dat door de veiligheid te verbeteren men de werknemers ook tevreden stelt wat de productiviteit verhoogt. tevens zijn de meeste systemen die de veiligheid verbeteren ook efficientie verhogend.
    Bonnema Logistiek levert intra-logisitiek systemen voor de workflow en daarnaast doen wij ook magazijnkeuringen. Bonnema is door de TuV gecertificeert om alle magazijn te keuren en veilig te verklaren.

    Groeten,

    Tommy Philips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.