Zicht op grote hoogte

Camara reachtruck heftruck hoogbouwGoed zicht op de last, vorkpunten en werkomgeving verhoogt niet alleen de productiviteit, het verhoogt ook de veiligheid. Goed zicht kan het aantal ongelukken reduceren en blessures voorkomen.
En in het uiterste geval zelfs levens redden.Vierkante meters zijn kostbaar in Nederland. De trend is om “de hoogte in te gaan”. Veel bedrijven kiezen ervoor om de capaciteit van hun bestaande magazijn uit te breiden door hogere magazijnstellingen in te zetten. Wanneer dat niet mogelijk is, wordt veelal gekozen voor nieuwbouw van hoge panden. Het gevolg is dat er meer palletbewegingen op grote hoogte plaats vinden.

Niet alleen kaReachtruck hoogbouwmagazijnn het regelmatig en langdurig omhoog kijken voor hef- en reachtruckchauffeurs lichamelijk belastend zijn, ook kan het werken op grote hoogte ten koste gaan van de veiligheid.

Het is in die situaties dan ook verstandig om te denken aan hulpsystemen voor de chauffeurs. Camerasystemen en hoogtekiezers kunnen helpen om hef- en reachtrucks geschikter te maken voor een inzet tussen hoge magazijnstellingen.

Camerasystemen
Camara reachtruck heftruck hoogbouwAan de zijkant van de vork, of op het vorkenbord wordt een camera gemonteerd. Deze brengt elk detail, op iedere hoogte, haarfijn in beeld.

De magazijnverlichting is geen probleem. Zelfs in donkere ruimtes – zoals onder de pallet – brengt de camera alles in beeld alsof er daglicht is, dankzij de highbright-verlichting.

De praktijk leert dat chauffeurs enige gewenning nodig hebben voordat optimaal van de camera’s gebruik kan worden gemaakt. Meestal wordt de camera niet gebruikt ter vervanging van de eigen waarneming. Wel beschouwen veel chauffeurs het als een waardevolle aanvulling op of bevestiging van hetgeen men vanaf de grond kan zien.

Hoogtekiezer
Een hoogtekiezer brengt de vork veilig en effectief naar een vooraf voorgeprogrammeerde hoogte. Door eenmalig de juiste liggerhoogtes in te programmeren, kunnen de vorken met een druk op de knop naar de juiste, veilige hoogte worden gebracht. De nieuwe generatie hoogtekiezers kan vaak onderscheiden of een pallet in- of juist uitgeslagen wordt en past de vorkhoogte daarop aan.

Camerasystemen en hoogtekiezers kunnen aanvullend op elkaar worden gebruikt, maar ook afzonderlijk worden gemonteerd.

1 thought on “Zicht op grote hoogte

 1. Beste,

  voor op onze heftruck zijn we op zoek naar een camerasysteem om op grote hoogte veilig te kunnen werken.
  Graag info en prijzen over dergelijk systeem.

  Met vriendelijke groeten,
  Bien à vous,
  Mit freundlichen Grüßen,
  Kind regards,

  Stefan Meulemans
  Supervisor afd. meta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.