Houd logistiek efficiënt en flexibel. 7 eenvoudige verbeteringen.

warehouse magazijn logistiek efficienter flexibeler heftruck palletwagenEfficiënter, flexibeler, sneller. Nu de toekomstige ontwikkelingen van logistieke stromen onzeker zijn, is het belangrijk om flexibel te blijven. Tegelijkertijd worden efficiëntie en snelheid steeds belangrijkere thema’s. 7 eenvoudige verbeteringen voor de intralogistiek kunnen al een wereld van verschil maken.

warehouse magazijn logistiek efficienter flexibeler heftruck palletwagen1. Gemixte vloot
Kies voor een gemixte vloot: weeg bij aanschaf af hoe u de machines gaat inzetten. Voor een intensief te gebruiken machine is een nieuwe, hoog ergonomische truck een goede keuze. Maar bij een truck die slechts enkele uren per dag gebruikt wordt, kan een als nieuw gereviseerde, jonge occasion heftruck een zeer voordelig alternatief zijn. Vraag aan uw Heftruck verkoper om een slim vlootvoorstel te maken.

2. Baseer uw vloot niet op pieken
Stem uw vloot af op de gemiddelde werkdruk, niet op het drukste moment. Trucks die u gedurende 2 maanden per jaar eigenlijk niet echt nodig hebt, kunt u de rest van het jaar beter huren. Dat is in de meeste gevallen voordeliger en bovendien flexibeler.

3. Herzie regelmatig uw locatie-indelingen
Controleer elke 2-3 jaar de indeling van uw magazijn. Nagenoeg iederéén slaat hardlopers op goed bereikbare plaatsen op (grondniveau). Dat scheelt veel tijd tijdens het orderpicken. Maar zijn uw hardlopers van 3 jaar geleden nu nog steeds wel hardlopers, of kunt u beter een nieuw product op grondniveau leggen?

4. Herzie de liggerhoogtes van uw magazijnstellingen
Controleer tegelijkertijd de inrichting van uw stellingen. Zijn de colli hoger of lager geworden? Misschien past er inmiddels wel een extra niveau in uw stellingen! Laat Jungheinrich een belastingsberekening maken voor de stelling om te zien of u de liggerhoogtes efficiënter kunt indelen. (Direct te combineren met een jaarlijkse, verplichte stellingkeuring) Houd ook rekening met voldoende veiligheidsmarge voor uw chauffeurs, anders zal het aantal schades toenemen.

5. Flexibele chauffeurs
Zijn uw chauffeurs specialisten of allrounders? Hebt u verschillende soorten heftrucks en magazijntrucks? Leid dan uw medewerkers direct op voor meerdere soorten. U bent flexibel en het is altijd voordeliger dan achteraf opleiden voor extra soorten trucks. In sommige gevallen betaalt u zelfs alleen de examenkosten voor de extra trucks.magazijnautomatisering rollenbanen automatisch magazijn

6. Behoud flexibiliteit bij automatiseren
Automatiseren of manueel? Een automatisch magazijn heeft grote voordelen zoals een zeer betrouwbare beveiliging en minimale personeelskosten. Ook menselijke fouten worden zo goed als uitgesloten. Maar u levert in op flexibiliteit. Wanneer u met regelmatig wisselende collisoorten en –afmetingen te maken heeft, bent u wellicht beter af met een in hoge mate manueel magazijn.

7. Benut rollend vermogen
Werkt u met containers of andere rollende goederen-dragers? Inventariseer dan of u dat rollend vermogen zou kunnen gebruiken. Kleine elektrische trekkertjes (1.000, 5.000 en 7.000 kg treingewicht) zijn sterk in opkomst. Door meerdere karren achter elkaar te hangen kunt u meer vervoeren in een beweging.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws,Proces en getagd ,,,,,,,,,, door Ivo Buitelaar . Bookmark de permalink .

Over Ivo Buitelaar

Ivo Buitelaar legt de basis voor zijn loopbaan met de studies Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde. In 1999 begint hij (als afgestudeerd Ingenieur) bij Jungheinrich Nederland BV in de functie van Projectcoördinator. Hij is vanaf dat moment verantwoordelijk voor het realiseren van complexe logistieke projecten, waaronder automatische magazijnen en complete magazijn inrichtingen. Vanaf 2001 is Ivo Logistiek Adviseur in de regio Noordwest Nederland. Onlangs maakte Ivo de ambitieuze overstap naar de afdeling After Sales en geeft hij, in de functie van Regio Service Adviseur, leiding aan een groep van dertien Service Technici van Jungheinrich. Ivo Buitelaar was een van de sprekers op het Material Handling Forum van 2012.

1 thought on “Houd logistiek efficiënt en flexibel. 7 eenvoudige verbeteringen.

  1. Ik ben momenteel logistiek manager in een kleine technische groothandel, waar we te maken hebben met een zeer duidelijk seizoenspatroon. In de praktijk maken wij vooral in de bovengenoemde punten 3 en 4 zelfs jaarlijks een efficiencyslag. In het laagseizoen wordt van het gehele assortiment de min en max voorraden bijgesteld en de magazijninrichting hierop aangepast. Dit betekent zowel veel artikelverplaatsingen als ook wijziging van de grootte van de locatie-indelingen (stellingombouw). Wat wij tevens hebben ingevoerd, is een simpel markeringsssyteem voor uitlopende goederen. Deze picklocaties worden voorzien van een gekleurde sticker, waardoor tijdens het orderpickproces bij het wegnemen van het laatste product meteen opvalt, dat deze locatie vrij komt voor eventuele nieuwe producten. Klinkt simpel, maar werkt prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.