Piek keur voor palletwagens: speciaal voor nachtdistributie

De bevoorrading van supermarkten gebeurt, onder invloed van de 24-uurs economie, steeds vaker buiten openingstijden. De bevoorrading van supermarkten in stedelijke, bewoonde gebieden kan dan tot geluidsoverlast voor omwonenden leiden. De Stichting Piek-Keur heeft daarom een keurmerk ontwikkeld voor materieel waarmee nachtdistributie wel mogelijk moet zijn. Dat is een interessante mogelijkheid voor veel bedrijven.Piek palletwagen pompwagen stil nachtdistributie stadsdistributieOm kenbaar te maken dat een palletwagen of een ander transportmiddel daadwerkelijk stil is, hebben BMWT, FOCWA en RAI de Stichting Piek-Keur opgericht. Piek-Keur heeft vervolgens een certificeringsysteem geïntroduceerd.

Piek-sticker
De producten zijn te herkennen aan de speciale Piek-sticker. De Piek-Keur sticker is een zichtbaar bewijs dat het transportmiddel bij het laden en lossen geen geluidsoverlast voor omwonenden veroorzaakt. De sticker moet zichtbaar voor iedereen op het transportmiddel zijn bevestigd. Ook is het een bewijs voor de controlerende instanties (veelal gemeenten) dat het voertuig of transportmiddel aan de gestelde normen in het TNO protocol voldoet.

Stille distributie zonder overlast voor omwonenden
De geluidsproductie van hand- en elektropallettrucks is vooral van belang voor bedrijven die in de avond of nacht (’s ochtends vroeg) willen bevoorraden. Volgens de PIEK-normering mag de geluidsemissie bedragen:

  • tussen 19 en 23 uur maximaal 65 dB(A)
  • tussen 23 en 07 uur maximaal 60 dB(A)

Nagenoeg alle grote fabrikanten leveren inmiddels gecertificeerde ‘low-noise’ geluidsarme uitvoeringen van hun handpalletwagens en elektro palletwagens. De palletwagens zijn veelal extra geïsoleerd, voorzien van stillere assen en hebben – in het geval van elektrische palletwagens – een andere of aangepaste pompmotor.

Wie pallets met onderlatten moet laden en lossen, doet er verstandig aan te kijken naar de lastwielen. Bij de pallet in- en ontstaat doorgaans heel wat geluid. Jungheinrich levert sinds kort drievoudige lastwielen, die merkbaar stiller en bovendien makkelijker over de onderlatten lopen dan tweevoudige of enkelvoudige lastwielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.