Ongevallenpreventie door actief vlootbeheer

ongevallenpreventie fleetmanagement vlootbeheer softwareDe meeste ongelukken met heftrucks worden veroorzaakt door menselijke fouten. Omdat voorkomen beter is dan genezen, kiezen steeds meer bedrijven voor actieve preventie. Een toegangs- en vlootbeheersysteem kan daarbij helpen en essentiële informatie opleveren.

ongevallenpreventie fleetmanagement vlootbeheer softwareGebruikers worden door veel van de leverbare systemen gekoppeld aan een specifieke truck en – indien gewenst – aan een bepaalde periode. Zo kunnen bijvoorbeeld alleen opgeleide chauffeurs met een bepaalde truck werken. Of tijdelijke krachten alleen tijdens de looptijd van hun contract.

Schokregistratie
Wanneer regelmatig schadegevallen of zelfs ongelukken voor komen, kan een uitbreiding met ‘schoksoftware’ uitkomst bieden. De vlootbeheerder kan er zelfs voor kiezen om de snelheid van de truck na een schok automatisch tot kruipgang te reduceren, of zelfs de truck volledig te stoppen. Pas nadat een geautoriseerd persoon de truck heeft vrijgegeven, komt deze in normale modus terug.

Schokregistratie geeft feedback over gevaarlijke punten en risicovolle situaties. Doordat de essentiële informatie wordt vastgelegd, kunnen de situaties altijd achteraf worden geanalyseerd en is het mogelijk om passende maatregelen te treffen.

Motivatie
Motivatie bij chauffeurs is één van de belangrijkste succesfactoren in een veiligheidsproject. Waak daarom altijd voor een goede balans tussen ‘negatieve’ en ‘positieve’ aandacht. Juist wanneer informatie uit een vlootbeheersysteem wordt teruggekoppeld aan chauffeurs. Dus complimenteer of beloon de chauffeurs die veilig werken. Betrek de medewerkers bij de preventie en laat ze de noodzaak ervan inzien. Veiligheid is en blijft immers in ieders belang.

Zes tips uit de praktijk
De keuze voor een veiligheidssysteem heeft uiteraard consequenties voor uw organisatie. Met een paar praktische tips verloopt de implementatie stukken makkelijker.

  • Betrek de systeembeheerder/ICT-afdeling bij het project voor de installatie en het onderhoud van de bijbehorende soft- en hardware
  • Zorg voor een goede computer
  • Kies een gunstige locatie voor de computer.
  • Denk hierbij ook aan de draadloze verbinding met de trucks, wanneer deze vereist is
  • Houd rekening met de benodigde tijd voor het onderhoud van het systeem, zoals de administratie van nieuwe chauffeurs
  • Maak voldoende tijd vrij voor opleiding en training
  • Zorg voor draagvlak onder de chauffeurs (zie ‘Motivatie’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.