Tips voor een zuinig energieverbruik

verbruik elektrische heftruck zuinig energieverbruikEen zuinig verbruik met de vloot heftrucks betekent niet automatisch dat de productiviteit afneemt. Integendeel. Want zuinig werken heeft alles te maken met vakmanschap, gevoel voor het werk en enkele slimme randvoorwaarden.

De grootste besparingen in het intern transport zijn dan ook betrekkelijk eenvoudig te realiseren.

verbruik elektrische heftruck zuinig energieverbruikTip 1: Zet de truck zuiniger
Op vrijwel alle heftrucks kunt u via een display zelf enkele voorgeprogrammeerde instellingen kiezen. Veel chauffeurs zetten de truck op de krachtigste stand, want dan voelt hij lekker krachtig aan. Maar bij een gemiddelde inzet is de middenstand bijna altijd net zo productief. Die bespaart echter wel zomaar 20% energie. Wie geen grote rijafstanden hoeft af te leggen, boekt zo makkelijk een merkbare winst.

Tip 2: Hef slim
Het activeren van de hefpompmotor vergt flink wat vermogen. Vaak is die motor in kW uitgedrukt een stuk krachtiger dan de rijmotor. Het is daarom verstandig om in één keer op de juiste afzet- of opnamehoogte uit te komen. Wie dat lastig vindt, kan beter net iets hoger heffen dan strikt noodzakelijk en dan de vork veilig en rustig laten dalen tot de juiste hoogte. Om de laatste centimeters heffend te overwinnen, draait de pompmotor op veel (vooral oudere) trucks een behoorlijk toerental, terwijl het ventiel minimaal geopend is. Dat kost elke keer onnodig veel energie.

Tip 3: Schakel gefaseerd in
Wie een flinke heftruckvloot heeft, of een aantal grote batterijen moet laden, kan het beste gefaseerd de laders inschakelen. Afhankelijk van de rest van het energieverbruik betalen zakelijke afnemers vaak een tarief voor het afgenomen piekvermogen. Via tijdschakeling is het makkelijk om de laders na een bepaalde wachttijd pas te activeren en zodoende de piek te beperken. Zo bespaart u direct op uw vaste kosten.

Tip 4: Train!
Heftruckchauffeurs kunnen allemaal een truck besturen. Maar gebeurt dat ook slim en zinvol? In het dagelijks gebruik sluipen routines die minder veilig of economisch zijn. Het is zinvol om met enige regelmaat de chauffeurs opnieuw bewust te maken en via een opfriscursus te herinneren aan de basisprincipes van veilig en efficiënt werken.

Als er door de cursus minder schade wordt gereden, is de winst al enorm. De extra energiebesparing die het oplevert, omdat er geen fouten gecorrigeerd hoeven te worden, nog maar niet eens meegerekend.

Tip 5: Kies de juiste batterij
Wie zuiniger met zijn truck omgaat, kan wellicht ook met een kleinere batterij uit de voeten. Belangrijk is dat de batterij goed afgestemd is op de (dag-)taak en dat hij tot 20% restvermogen ontladen is, voordat hij weer aan de lader gaat. Te vroeg laden is minder gunstig voor de levensduur van de batterij. Een grote batterij is bovendien duurder dan een kleinere. Er zit meer lood in en de kostprijs daarvan is in de laatste periode flink gestegen.

Samengevat: een passende batterij gaat langer mee, is goedkoper en minder belastend voor het milieu.

Dit bericht werd geplaatst in Besparen,Nieuws en getagd ,,,,,, door Peter Sterrenburg . Bookmark de permalink .

Over Peter Sterrenburg

Met ruim 20 jaar werkervaring in intern transport is Peter Sterrenburg een deskundige en gewaardeerde vakspecialist. Peter begon zijn carrière in bedrijfswagens, gooide echter het roer om en kwam in 2002 bij Jungheinrich in dienst als buitendienst technicus. Sinds 8 jaar draagt hij als trainer/adviseur met veel enthousiasme zijn kennis over aan anderen. Peter adviseert organisaties op het gebied van bedrijfsveiligheid en opleidingen. Bovendien geeft hij, met natuurlijk gevoel voor didactiek, theorie- en praktijktrainingen aan (heftruck)chauffeurs. Daarnaast is Peter verantwoordelijk voor de producttrainingen aan Jungheinrich collega’s uit heel Nederland.

1 thought on “Tips voor een zuinig energieverbruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.