Acht redenen om barcodescanning te gebruiken

Barcodescanning zorgt voor hoge productiviteitVeel magazijnen kunnen niet meer zonder: barcodescanners. De belangrijkste voordelen zijn een hogere productiviteit en een kleiner aantal pickfouten. Er zijn echter veel meer redenen die deze technologie interessant maken. Hoeveel redenen heeft u nodig om voortaan barcodescanning te gebruiken?

1 Hogere snelheid

Barcodescanning zorgt meer snelheid in het warehouse. Natuurlijk kost het pakken van een scanner en het scannen van een barcodelabel tijd, maar dat gaat altijd nog sneller dan het pakken van een papieren picklijst en een pen, het zoeken naar de juiste orderregel op de lijst en het afstrepen van deze orderregel.

Barcodescanning zorgt voor hoge productiviteit
Barcodescanning maakt het bovendien gemakkelijker om taken slim te combineren. Stel dat een reachtruck-
chauffeur zojuist een pallet heeft weggezet en ter bevestiging de locatielabel heeft gescand. Het Warehouse Management Systeem (WMS) weet dan precies waar in het magazijn de chauffeur zich bevindt en
kan hem een opdracht in de buurt toewijzen. Op die manier blijft het ‘leegrijden’ zoveel mogelijk beperkt.

 

2 Minder fouten

Elke scan betekent een extra check. Doorgaans moeten orderpickers eerst het locatielabel scannen voordat ze een pick kunnen uitvoeren. Staan ze voor de verkeerde locatie, dan geeft de scanner een foutmelding zodat een pickfout al vroeg in de kiem wordt gesmoord.

Als zorgvuldigheid een hogere prioriteit heeft dan snelheid, is het mogelijk nog een stap verder te gaan. Laat de orderpicker behalve de locatie ook elk individueel artikel scannen. Pakt hij te weinig of te veel stuks, dan krijgt hij dat direct te horen en te zien via zijn scanner. Natuurlijk zijn ook met barcodescanning fouten nooit helemaal uit te sluiten. Door de scaninformatie is echter precies bekend wie een fout heeft gemaakt. Het voordeel is dat de juiste persoon daarop kan worden aangesproken.

 

3 Aanvullende informatie

Soms is het noodzakelijk om aanvullende informatie over artikelen vast te leggen. Denk aan serienummers in de elektronicasector of batchnummers in de farmacie. Door de barcode op elk product te scannen registreert het WMS exact naar welke klant bepaalde goederen met bijbehorende serie- of batchnummers gaan.

In de voedingssector zijn de houdbaarheidsdatum en het gewicht voorbeelden van aanvullende informatie. In de vleesverwerkende industrie bijvoorbeeld is de ene biefstuk nu eenmaal iets zwaarder dan de andere. Het exacte gewicht is, naast andere informatie, vastgelegd in de barcode. Door deze barcode tijdens het orderpicken te scannen, wordt het juiste gewicht aan de juiste klant gefactureerd.

 

4 Real-time voorraadstanden

Barcodescanning leidt ook tot voordeel op kantoor. De afgevinkte picklijsten hoeven immers niet meer handmatig verwerkt te worden in het WMS. Dat gebeurt al automatisch met elke scan van de medewerkers op de magazijnvloer. Dit scheelt niet alleen veel tijd, het zorgt er ook voor dat de voorraad realtime wordt bijgewerkt.

Vooral het laatste is belangrijk om twee redenen. In de eerste plaats is het veel sneller zichtbaar dat een picklocatie dreigt leeg te raken. In de praktijk betekent het dat het WMS alvast opdracht kan geven om picklocaties aan te vullen nog voordat de orderpicker een leeg vak aantreft.
In de tweede plaats hebben verkopers continu zicht op de actuele voorraad in het magazijn. Dat voorkomt dat ze artikelen verkopen waarvan het systeem dacht dat ze nog op voorraad lagen, maar waarvan in werkelijkheid de laatste stuks al de deur zijn uitgegaan.

 

5 Voorraadbetrouwbaarheid

In magazijnen die nog op papier werken, kunnen na verloop van tijd de werkelijke voorraad en de administratieve voorraad flink van elkaar afwijken. Hoe vaak gebeurt het niet dat een pallet op een verkeerde plek wordt gezet of dat het papiertje met de opslaglocatie zoek raakt, met als gevolg dat deze pallet in de vergetelheid raakt? Met barcodescanning wordt de kans op dit soort fouten een stuk kleiner.

Om de werkelijke voorraad en de administratieve voorraad weer in overeenstemming te brengen, organiseren veel magazijnen grootscheepse voorraadtellingen. Ook die zijn niet meer nodig. Barcodescanning maakt het mogelijk om de administratieve voorraad tijdens de operatie voortdurend te corrigeren, bijvoorbeeld als het systeem denkt dat er nog twee stuks op een locatie liggen terwijl de orderpicker er maar één aantreft.

 

6 Productiviteit meten

Barcodescanning betekent dat de hoeveelheid informatie die in het WMS wordt vastgelegd, enorm toeneemt. Werkelijk elke scan wordt geregistreerd, inclusief het tijdstip en de naam van de medewerker. Die informatie maakt het mogelijk om exact uit te rekenen hoeveel picks een medewerker per uur of per dag doet.

Op die manier kunnen warehouse managers of teamleiders exact zien hoe de verschillende medewerkers presteren. Ze kunnen medewerkers, teams of complete ploegen met elkaar vergelijken. Bovendien kunnen ze die informatie gebruiken in hun feedback naar medewerkers, al is het alleen maar om te achterhalen wat de oorzaak van een mindere prestatie is.

 

7 Operatie bijsturen

Dankzij alle scans kunnen warehouse managers op elk moment van de dag zien hoeveel orders al zijn afgewerkt. Dit betekent dat ze ook kunnen zien hoeveel orders nog verwerkt moeten worden en of de operatie nog op schema loopt.

Barcodescanning maakt het mogelijk om de operatie snel bij te sturen, bijvoorbeeld door medewerkers van goederenontvangst tijdelijk te laten meehelpen met orderpicken. Daarvoor is het niet eens nodig om ze op de magazijnvloer aan te spreken. Ze ontvangen hun nieuwe instructies gewoon via de scanner.

 

8 Tracking & tracing

Natuurlijk overkomt het u nooit, een recall. Maar als het onverhoopt toch eens gebeurt, is het handig om snel te kunnen achterhalen welke goederen bij welke klanten zijn beland. Dat kan dankzij barcodescanning. Door serienummers of batchnummers te registeren kan de omvang van een recall worden beperkt. Dan hoeft u immers niet alle exemplaren van een artikel terug te halen, maar alleen de exemplaren met de serie- of batchnummers die problemen geven.

Wie een palletlabel met SSCC-code gebruikt, maakt het zichzelf nog gemakkelijker. SSCC staat voor Serial Shipping Container Code en is eigenlijk niets meer dan een uniek nummer voor elke pallet. Met de SSCC-code is het mogelijk iedere pallet afzonderlijk door de hele keten te volgen.

2 thoughts on “Acht redenen om barcodescanning te gebruiken

 1. Graag wil ik toch even de zoektocht naar de optimale orderpicktechniek; Pick to Light, onder de aandacht brengen.

  Pick-to-Light is een aantrekkelijk techniek voor de groep artikelen (de snellopers) die veel activiteit in een relatief klein gebied veroorzaken.

  Pick-to-Light biedt alle voordelen van RF barcodescanning en voicepicking, maar maakt het tegelijkertijd mogelijk om nog sneller te werken. De reden is dat nog meer handelingen worden geëlimineerd. Bij RF barcodescanning of voicepicking moet bijvoorbeeld elke keer weer de juistheid van de picklocatie worden gecontroleerd door het locatielabel te scannen of door de checkdigit op te noemen. Bij Pick-to-Light is die controle niet meer nodig omdat de juiste picklocatie zich dankzij het brandende lampje zelf al kenbaar maakt. De druk op de knop bij de bevestiging van elke pick, is een extra validatie van de picklocatie.
  Daarnaast maakt Pick-to-Light het mogelijk om nog meer handelingen te combineren. Bij voicepicking krijgen medewerkers de volgende picklocatie pas te horen nadat de vorige pick is bevestigd. Voordat ze zich in beweging kunnen zetten, dienen ze dus eerst de nieuwe boodschap af te luisteren. Bij Pick-to-Light zien de medewerkers de volgende picklocatie
  al oplichten terwijl ze de vorige pick nog met een druk op de knop moeten bevestigen. Ze kunnen zich dus direct naar de volgende locatie begeven. Bovendien hoeven de medewerkers niet meer te wachten totdat het systeem het aantal stuks opnoemt, maar zien het juiste aantal in één oogopslag op het display staan.

  Pick-to-Light zorgt voor de grootste productiviteitswinst, gevolgd door voicepicking en daarna RF barcodescanning. De voordelen van Pick-to- Light ten opzichte van voicepicking bedragen enkele seconden per orderregel. Opgeteld voor alle orderregels kunnen de verschillen oplopen tot heel wat manuren.

 2. Beste Werner, je hebt gelijk dat pick-to-light in sommige situaties voordelen biedt boven barcodescanning en voicepicking. Pick-to-light biedt echter niet in elk warehouse uitkomst. Ik denk dan bijvoorbeeld aan warehouses waarin orders worden verzameld met behulp van orderverzameltrucks, elektropallettrucks of reachtrucks. In dergelijke omgevingen biedt pick-to-light weinig toegevoegde waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.