Wanneer zijn heftruckwielen versleten?

Heftruck, wielen, palletwagen, reachtruck, slijtageWanneer moeten de wielen van een heftruck vervangen worden? Een vraag die mij vaak wordt gesteld. Het meest voor de hand liggende antwoord; als het wiel versleten is. Na een paar jaar intensieve inzet zijn de lastwielen, steunwielen en aandrijfwielen absoluut aan vervanging toe.

In de praktijk blijkt het nog behoorlijk lastig om de slijtage te beoordelen, zeker als het wiel (van bijvoorbeeld een reachtruck) geen loopvlakprofiel heeft.

Heftruck, wielen, palletwagen, reachtruck, slijtageTegenwoordig hebben de aandrijfwielen van reachtrucks een handig hulpmiddel. De zijkant van het aandrijfwiel is voorzien van een slijtstreep. De bovenkant van het slijtage kenmerk op het wiel is de maximale slijtgrens. Op die manier weet u precies wanneer het tijd is voor vervanging.

Ook bij grote beschadigingen of vlakke kanten op het loopvlak moet een wiel vervangen worden. Het doorrijden met afgesleten of gescheurde wielen leidt tot een hoger energieverbruik van de truck en kan schadelijk zijn voor uw vloeren, uw producten en voor de truck zelf. Het rijden met vlakke kanten op het loopvlak, (de zogenaamde vierkante wielen) is om 2 redenen nadelig. Naast de verslechterde rolweerstand, wordt de bestuurder extra blootgesteld aan schadelijke lichaamstrillingen. Conclusie, tijdig de wielen vervangen is niet alleen goed voor de gezondheid van uw medewerkers, op de lange duur bespaart deze goede investering op uw bedrijfskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.