Vier verschillen tussen barcodescanning en voicepicking

Vier verschillen tussen barcodescanning en voicepickingEen technische groothandel noemde ooit ‘sociale contacten’ een van de redenen om barcodescanning te verkiezen boven voicepicking. In het warehouse werkten veel huisvrouwen als oproepkracht.
Zij deden het werk niet alleen voor het geld, maar ook voor de gezelligheid. De groothandel was bang dat deze vrouwen zouden thuisblijven als ze een headset moesten opzetten. Vier andere verschillen tussen barcodescanning en voicepicking.

Vier verschillen tussen barcodescanning en voicepicking1 Handen vrij
Een barcodescanner is een prima apparaat, maar waar laat je dat ding als je even beide handen nodig hebt? Je kunt het apparaat wegstoppen in een holster, op de pallet of in de truck leggen maar dat zijn allemaal extra handelingen die tijd kosten. En tijd is geld, zeker in de logistiek.

Bij voicepicking krijgt elke orderpicker een headset op zijn hoofd. De pickopdrachten krijgt hij ingefluisterd via de hoofdtelefoon, bevestigen van de pickopdrachten doet hij mondeling via de microfoon die aan de headset is bevestigd. Dit betekent in de praktijk dat de orderpicker altijd zijn handen vrij heeft. Ideaal als hij grote producten of meerdere producten tegelijk moet picken.

Vier verschillen tussen barcodescanning en voicepicking2 Ogen vrij
Orderpickers moeten voortdurend op het scherm van hun barcodescanner kijken. Op dat scherm staat naar welke picklocatie ze moeten lopen en hoeveel stuks ze moeten picken. Op de momenten dat ze naar de barcodescanner kijken, letten ze niet op alles wat er om hen heen gebeurt. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zeker in drukke gangpaden waar veel snellopers liggen opgeslagen.

In magazijnen met voicepicking kan elke orderpicker voortdurend zijn blik gericht houden op alles wat aandacht vergt. Dat zorgt niet alleen voor meer veiligheid, het voorkomt bovendien fouten. Orderpickers met barcodescanners moeten na het scannen van de picklocatie meestal weer even op het scherm kijken om te lezen hoeveel stuks ze moeten picken. Als ze hun blik daarna weer oprichten, kan het maar zo gebeuren dat ze een verkeerde picklocatie pakken. Bij voicepicking zal dat niet zo snel gebeuren.

3 Meerdere handelingen tegelijk
Wie met een barcodescanner werkt, is vaak gedwongen om verschillende handelingen achter elkaar uit te voeren. De medewerker stopt bij een picklocatie, pakt zijn barcodescanner, moet stilstaan om de picklocatie te scannen en ziet dan pas hoeveel stuks hij moet picken.

Orderpickers met een headset kunnen vaak deze handelingen combineren. Op het moment dat ze bij de picklocatie arriveren, kunnen ze op de stelling al de checkdigit (het controlegetal) zien staan waarmee ze kunnen bevestigen dat ze bij de juiste picklocatie staan. Het aantal krijgen ze ingefluisterd terwijl ze naar de picklocatie toelopen. Het scheelt per pick misschien maar een paar tellen, maar opgeteld kunnen al die tellen heel wat tijd schelen.

wms, orderpicken, barcodescanner, picklocatie4 Unieke registratienummers
Voicepicking vormt niet in elke situatie de ideale oplossing. Denk aan warehouses waarin elektronische producten liggen. Vaak moeten orderpickers naast het artikelnummer ook het serienummer vastleggen. Dat kan in principe met voicepicking, maar het oplezen van serienummers met zestien letters en cijfers kost veel tijd en levert dikwijls fouten op.

Hetzelfde probleem geldt in de foodsector, denk aan biefstukken die allemaal een ander gewicht en dus ook een andere prijs hebben. Om de juiste prijs te kunnen factureren, is het belangrijk om exact te registeren welk stuk biefstuk naar welke klant gaat. Dat gaat met barcodescanning een stuk gemakkelijker dan met voicepicking.

Voicepicking of barcodescanning, het ene systeem is niet beter dan het andere. Er zijn voor een warehouse belangrijke en doorslaggevende factoren te bedenken die meespelen bij het maken van een goede keuze. Van de vier verschillen bent u nu op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.