Het talrijke aanbod en de verschillen tussen aanbouwoplossingen voor hef- en magazijntrucks

aanbouw apparatuurWanneer u besluit om uw hef- of magazijntruck uit te breiden met een aanbouwapparaat, dan is het verstandig om van te voren te bepalen voor welke functies u deze aanbouw wilt gebruiken. De montage van een vorkenspreider kan bijvoorbeeld het ideale hulpmiddel zijn om een lastig transportprobleem efficiënt en veilig op te lossen. Met een dergelijke vorkenspreider verplaatst u heel gemakkelijk pallets van verschillende afmetingen en pakt u in een handomdraai zware vaten of balen op. Ook zijn er aanbouwtoepassingen waarbij u met slechts één druk op de knop een volle container kantelt en leegt. In dit artikel leest u meer over het talrijke aanbod en de verschillen tussen aanbouwoplossingen.

Met de loadstabiliser vervoert u instabiele ladingen of slecht geladen pallets op een veilige manier.Wettelijke eisen
Met aanbouwoplossingen kunt u de functies van een hef- of magazijntruck flink uitbreiden. Bij de aanschaf is dit echter niet het enige waar u van te voren bij stil zou moeten staan. In Nederland zijn er wettelijke eisen waar een heftruck met aanbouw aan moet voldoen en ook voor het monteren van een aanbouwapparaat op een heftruck gelden strenge regels. Worden deze eisen en regels genegeerd dan is de veiligheid tijdens het rijden en gebruiken van de truck niet meer gegarandeerd. Na de montage van een aanbouwapparaat op een heftruck ontstaat door de nieuwe samenstelling een compleet andere machine, deze nieuwe machine moet voldoen aan verschillende richtlijnen en normen. Ook moet er een nieuwe CE verklaring worden afgegeven

Nieuwe CE verklaring
De afgifte van een nieuwe CE verklaring kan alleen als alle veranderingen en berekeningen zijn vastgelegd in een technisch dossier van de heftruck. Alleen al om het restdraagvermogen te berekenen én voor het invullen van een nieuw lastdiagram zijn een 10-tal gegevens van de heftruck en het voorzetapparaat nodig. Een dergelijke klus kan alleen worden uitgevoerd door de fabrikant van de heftruck in samenwerking met de fabrikant van het aanbouwapparaat. Maar over welke aanbouwapparaten hebben we het nu eigenlijk? Hieronder een aantal aanbouwmogelijkheden.

Klapvorken en vorksloffen
Klapvorken zorgen ervoor dat u de heftruck zelfs in zeer krappe ruimtes kunt vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan liften of een smalle vrachtwagen. Maar ook vorksloffen bieden dikwijls de juiste oplossing. Zijn deze vorksloffen van hoge kwaliteit dan kan de lengte van de originele vorken zelfs met een derde deel worden verlengd.

Kraanarm
Een kraanarm maakt het vervoeren van takelbare goederen, zoals machinedelen of lange lasten mogelijk. Een veelgebruikte combinatie is die van een kraanarm met een grijper.

Schepbak
Ideaal voor het verplaatsen van zand, grond en andere poederachtige stoffen. Een schepbak kan zelfs worden uitgerust met hydraulische kiepfunctie.

Draagdoorn/tapijtdoorn
Afhankelijk van de doorsnede van de op te nemen rollen worden kunnen doornen tot een lengte van 3500 mm worden gemaakt. Deze lengte kan echter alleen worden bereikt als het staal van zeer hoge kwaliteit is.

Stenenklem
De stenenklem biedt optimale transportmogelijkheden voor pakketten en pallets met
(bak-)stenen, beton en/of trottoirtegels.

Ideaal om rollen of cilindervormige lasten te transporterenRoterende rollenklem
De roterende rollenklem bestaat uit twee delen: een hydraulisch kantelapparaat en een hiervoor gemonteerde klem voor het transporteren van rollen of cilindervormige lasten.

Loadstabiliser
Met een loadstabiliser worden instabiele ladingen of slecht geladen pallets van boven af vastgeklemd. Op die manier wordt het verliezen van de lading voorkomen.

Sideshift
De sidesift is ideaal om zeer nauwkeurig met pallets en containers te kunnen manoeuvreren. Door te investeren in een sideshift bespaart u veel (positioneer-)tijd en voorkomt u kostbare schades.

Vorkenspreider/vorkenversteller
De vorken spreiden buiten de contouren van de heftruck zodat u heel eenvoudig én veilig lange lasten kunt vervoeren. Ideaal te combineren met een sideshift om precies te manoeuvreren.

Balenklem
De balenklem bestaat uit klemarmen van geribbeld staal of klemarmen met een geprofileerde rubberrand. Beide varianten houden (kwetsbare) goederen stevig en veilig op hun plek.

Vatenklem
Voor het verplaatsen van allerlei soorten vaten. Afhankelijk van de uitvoering van het aanbouwapparaat is zelfs het transporteren van 4 vaten in één beweging mogelijk.

Na het lezen van dit artikel weet u dat heftrucks meer kunnen dan alleen transporteren. Een uitgebreide range aan aanbouwapparatuur kan veel aanvullende werkzaamheden – letterlijk – uit handen nemen. Om tot dat resultaat te komen laat u zich het beste adviseren door ervaren specialisten. Ook in uw bedrijf kan dit tot verrassende en ergonomische oplossingen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.