Slim combineren van orders leidt tot kortere loopafstanden

Batchpicking: slim combineren leidt tot kortere loopafstandenAls loop- of rijafstanden in een magazijn te groot worden, kan batchpicking uitkomst bieden. Bij batchpicking worden meerdere orders gecombineerd tot één of meer pickopdrachten. Dit leidt weliswaar tot een extra processtap, maar ook tot kleinere afstanden. En voor het verkorten van die processtap zijn slimme hulpmiddelen of systemen beschikbaar.

Elke nieuwe groothandel of distributeur begint klein. Je koopt een partij goederen, legt die in een magazijn en wacht totdat er orders komen. Als de eerste klant een bestelling plaatst, is de orderpickstrategie niet zo moeilijk te bedenken. Je loopt het magazijn in, pakt de bestelde artikelen en zet die op transport. Zo gaat dat ook met de tweede, derde en vierde order.

Als de zaken goed gaan, het assortiment groeit en het magazijn moet worden uitgebreid, gaat het picken van een enkele order steeds meer tijd kosten. De artikelen komen verder uit elkaar te liggen, zodat orderpickers grotere afstanden moeten overbruggen om alle bestelde artikelen te verzamelen. Op een gegeven moment is de gehanteerde orderpickstrategie niet langer de meest efficiënte. Dan wordt het tijd voor een andere strategie: batchpicking.

Op één hoop gooien
Batchpicking betekent eigenlijk niets anders dan meerdere orders combineren tot één of meerdere pickopdrachten. Dat combineren kan op twee verschillende manieren. In de eerste plaats is het mogelijk om elke orderpicker niet één, maar twee, drie of nog meer orders tegelijk te laten verzamelen. De orderpicker moet dan nog steeds het hele magazijn door, alleen minder vaak.

Een stapje verder gaat de variant waarbij alle orders op één hoop worden gegooid en vervolgens per artikel worden uitgesplitst. Een voorbeeld: Als 10 klanten opgeteld 20 stuks van artikel A bestellen en 30 stuks van artikel B, pickt de ene medewerker 20 stuks van artikel A en de ander pickt 30 stuks van artikel B. Na het picken worden de artikelen verdeeld over de tien genoemde klanten. Dit proces kost minder tijd dan voor alle 10 orders steeds hetzelfde rondje langs artikel A en artikel B te lopen.

Batchpicking: slim combineren van orders leidt tot kortere afstandenSlim samenstellen
De kunst is om de batches zo slim mogelijk samen te stellen. In de situatie waarbij meerdere orders tegelijk worden gepickt, is het zaak om orders te zoeken waarbij zoveel mogelijk dezelfde locaties of gangpaden worden bezocht. Voorbeeld: als de artikelen voor de eerste order in gang A, B en C liggen en voor de tweede order in gang F, G en H, leidt het combineren van deze orders nog steeds tot grote loopafstanden.

Voor de tweede variant van batchpicking geldt in feite hetzelfde. Ook hier is het van belang om artikelen die in het zelfde deel van het magazijn liggen samen te voegen. Een Warehouse Management Systeem (WMS) moet daarvoor ondersteuning kunnen bieden.

Extra processtap
Nadeel van batchpicking is dat een extra processtap wordt geïntroduceerd: het splitsen of juist samenvoegen van artikelen (consolideren) tot complete orders. Batchpicking is dan ook alleen interessant als de extra tijd die hiermee gemoeid is, opweegt tegen de tijdsbesparing tijdens het orderpicken zelf.

Als het gaat om de eerste variant van batchpicking, kan deze extra processtap eenvoudig tot een minimum worden teruggebracht. De oplossing bestaat uit het splitsen van artikelen tijdens het orderpicken zelf. De orderpicker beschikt in dat geval over een orderpicktruck die voorzien is van drie rolcontainers, één voor elke klant. Elk artikel dat de orderverzamelaar pickt, legt hij direct op de juiste rolcontainer neer. Voor magazijnen met wat minder omvangrijke orders zijn pickkarren ontworpen die voorzien zijn van verschillende locaties, één voor elke klant.

Sorteersysteem
Voor de tweede variant van batchpicking is consolidatie wat ingewikkelder. De gepickte artikelen moeten verdeeld worden over de betrokken klanten. Dat kan manueel, bijvoorbeeld in de vorm van verdeelstraten. Elke klant heeft in die straat zijn eigen locatie, waarop alle artikelen voor desbetreffende klant worden geplaatst.

Een andere optie is het aanschaffen van een sorteersysteem. De gepickte producten worden op een transportband geplaatst, waarna het systeem ze op basis van een barcodescanner razendsnel uitsorteert naar de juiste uitgang. Niet alleen gebeurt dat vliegensvlug, maar ook nagenoeg foutloos. Bij een manueel proces bestaat altijd nog de kans dat mensen even hun concentratie verliezen en het verkeerde artikel op de verkeerde rolcontainer of pallet plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.