Logistieke voordelen van 2D-barcodes zijn vooralsnog beperkt

Barcode scannerWe komen ze vandaag de dag overal tegen: tweedimensionale barcodes. Vanaf advertenties of billboards staren ze ons aan, vragend om gescand te worden. In zo’n 2D-code past al snel tien keer zoveel informatie als in een gewone barcode. Geen wonder dat veel bedrijven zich afvragen of 2D-codes ook in het magazijn voordeel kunnen opleveren.

QR code, 2D barcode, Jungheinrich Nederland BVEen 2D-barcode bestaat niet uit lijnen, maar uit punten. Dit betekent dat op hetzelfde oppervlak veel meer informatie staat. In advertenties en op billboards worden deze 2D-barcodes gebruikt als Quick Response-code. Even scannen met je smartphone en je belandt direct op de website met meer informatie over het product of de dienst uit de advertentie. In Marketing vormen de 2D-barcodes onbetwist een uitkomst.

Eendimensionale barcodes bieden onvoldoende ruimte om de lange adressen van specifieke actiewebsites te omvatten. Met een tweedimensionale QR-code hoeven mensen geen ingewikkelde webadressen meer in te tikken.

Geen functioneel voordeel
In de Logistiek hebben we zoveel informatie meestal niet nodig. In magazijnen gebruiken we barcodes voornamelijk om opslaglocaties of artikelen te identificeren. De barcode verwijst naar een locatie- of artikelnummer, zodat het warehouse management systeem (WMS) weet voor welke opslaglocatie een orderpicker staat of welk artikel hij in handen heeft. Een 1D-barcode is daarvoor groot genoeg. Anders gezegd: een 2D-barcode levert voor deze toepassingen geen enkel functioneel of toegevoegd voordeel op.

Daarnaast gebruiken steeds meer magazijnen 1D-barcodes ook voor het identificeren van ladingdragers zoals pallets of rolcontainers (serial shipping container code, SSCC). Ook deze code verwijst naar het WMS, dat precies bijhoudt welke artikelen zich op de pallet of rolcontainer bevinden. En ook hiervoor vormen 2D-barcodes vooralsnog geen alternatief. Al is het alleen al omdat de SSCC-code moet voldoen aan internationale standaarden zodat ook alle andere schakels in de keten deze code kunnen uitlezen.

De traditionele barcodescanner.Beeldherkenningssoftware
Het gebruik van 2D-barcodes is bovendien duurder dan 1D-barcodes. De reden voor de hogere kosten is dat voor het lezen van 2D-barcodes speciale scanners nodig zijn. Een traditionele barcodescanner bestaat immers uit een laserstraal die door spiegels wordt omgevormd tot een brede scanstreep die de lijnen van een barcode aftast. Maar met zo’n scanstreep kunnen niet alle punten van een 2D-barcode worden gedetecteerd.

Voor 2D-barcodes zijn daarom scanners nodig die werken volgens het principe van een fotocamera. De scanner legt het beeld van de barcode vast (imaging genoemd), waarna met speciale beeld-herkenningssoftware de barcode wordt geanalyseerd. De meeste
leveranciers van barcodescanners hebben dergelijke imagers in hun assortiment opgenomen, maar dikwijls
zijn ze een stuk duurder dan de traditionele laserscanners. Bovendien zijn ze vaak beperkter in het bereik.

Batch- en serienummers
Zijn er dan helemaal geen magazijnen waarin 2D-barcodes zinvol worden toegepast? Zeker wel, zowel in de farmaceutische- als in de elektronische sector worden 2D-codes al volop gebruikt. Orderpickers in deze sectoren moeten niet alleen het juiste artikel pakken, maar ook batchnummers of serienummers registreren. De QR of 2D-barcodes bieden de mogelijkheid om dit soort informatie op het product vast te leggen en snel voor gebruikers beschikbaar te maken. In andere sectoren komen we de 2D-barcodes op dit moment nog nauwelijks tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.