Een draadloos netwerk installeren vereist maatwerk

Draadloos netwerk is maatwerkNet als stellingen en heftrucks behoort ook een draadloos netwerk tegenwoordig tot de standaard uitrusting van een nieuw magazijn. Via het draadloze netwerk leggen barcodescanners, heftruckterminals en andere apparaten een realtime verbinding met het WMS. Dat lukt echter alleen als in elke gang en hoek voldoende dekking is.

Draadloos netwerk is maatwerkDe dekking van het draadloze netwerk is afhankelijk van het aantal en de positie van de accesspoints. Accesspoints vormen de toegangspunten tot het bekabelde deel van het netwerk. Ze bestaan uit kleine kastjes met een zender en antenne die signalen kunnen versturen en ontvangen.

Stoorzenders
De apparaten op de magazijnvloer maken contact met het accesspoint dat het sterkste signaal heeft. Als een apparaat zich verwijdert van het accesspoint, neemt de kracht van het signaal af. Als het vervolgens in de buurt komt van een volgend accesspoint met een krachtiger signaal, neemt dat accespoint het contact over. Roaming is het jargon voor dit verschijnsel.

Het garanderen van voldoende dekking in het hele magazijn is nog niet zo eenvoudig. In de praktijk is er vaak hinder van ‘stoorzenders’. Denk bijvoorbeeld aan alarmmelders, bewakingscamera’s, bewegingssensoren of roldeuren die communiceren via dezelfde frequenties. Ook het draadloze netwerk van het kantoorgedeelte zorgt soms voor problemen op de magazijnvloer.

Reflectie of demping
Daarnaast kunnen de inrichting van het magazijn en aard van de opgeslagen producten de dekking van het draadloze netwerk beïnvloeden. Het staal van de stellingen zorgt voor reflectie, terwijl pallets met vloeistoffen juist weer dempend kunnen werken. In een koel- of vrieshuis is de dikte en de isolatie van de wanden vaak van invloed op het netwerk.

Wie denkt een dergelijke stoorzender slim af te kunnen zijn door extra veel accesspoints te plaatsen, komt bedrogen. Overdekking leidt ertoe dat de accesspoints onderling ‘strijden’ om contact met de mobiele apparaten. In een bestaand smallegangenmagazijn leidde dat al eens tot verlies van het contact met het netwerk, juist vanwege het continue roamen.

Draadloos netwerk is maatwerkMeten en simuleren
Wie een draadloos netwerk wil aanleggen, doet er daarom goed aan eerst een meting of een simulatie uit te voeren. Een meting is bedoeld om de stoorzenders in kaart te brengen. In elke gang en hoek van het magazijn worden de bestaande signalen gemeten, waarvan de resultaten in een database belanden.

Met speciale simulatieprogramma’s is het mogelijk om op basis van de lay-out van het magazijn een optimale verdeling van accesspoints te maken. Dankzij een dergelijke voorbereiding kunnen negen van de tien problemen vooraf worden geïdentificeerd en opgelost.

Bandbreedte
Voordat de accesspoints gemonteerd kunnen worden, is het belangrijk om eerst de juiste standaard voor draadloze communicatie te kiezen. Er zijn namelijk twee veel gebruikte standaarden die flink verschillen in snelheid. De standaard 802.11b is goed voor een overdracht van 11 Mb per seconde, terwijl de standaard van 802.11g maar liefst 54 Mb per seconde aankan.

Wie alleen met barcodes werkt, heeft waarschijnlijk genoeg aan 11 Mbps. Wordt er echter met voicepicking gewerkt, dan heeft men vaak een hogere bandbreedte nodig en is 54 Mbps de meest voor de hand liggende keuze. Bij de selectie speelt het aantal gebruikers een belangrijke rol. Hoe meer mensen op een klein gebied moeten werken, hoe meer snelheid nodig is. Wie wil profiteren van goed werkende magazijnsoftware beseft dat het installeren van een draadloos netwerk maatwerk is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.