Een slim WMS-warehouse voorkomt voedselverspilling

WMS Warehouse Management Systeem JungheinrichOnlangs verscheen in de pers het bericht dat 14 procent van het voedsel dat consumenten kopen, wordt weggegooid. Dat houdt in dat één op de vijf sneden brood en twee van de vijf pakken rijst vroeg of laat in de afvalbak belanden. Dit stelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Consumenten vormen echter maar één schakel in de hele keten. Een Engels onderzoeksinstituut berekende onlangs dat in de hele keten tussen de dertig en vijftig procent van al het geproduceerde voedsel nooit op een bord belandt. Opgeteld betekent dit een verspilling die wereldwijd kan oplopen tot wel 2 miljard ton voedsel. Slimme WMS-systemen kunnen deze verspilling fors terugdringen.

WMS Warehouse Management Systeem JungheinrichIn warehouses van levensmiddelenproducenten en supermarktketens is de houdbaarheidsdatum een belangrijke parameter. Geen enkele leverancier wil een product afleveren met een houdbaarheidsdatum die is verstreken op het moment dat het in de winkel ligt. Daarom kunnen slimme Warehouse Management Systemen tegenwoordig exact aan de eisen van de klant met betrekking tot de houdbaarheid voldoen.

Sturen op houdbaarheid
De logistiek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling, door slim en bekwaam om te gaan met houdbaarheidsdata. In warehouses is het uitermate belangrijk houdbaarheidsdata goed te controleren. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen immers niet meer uitgeleverd worden en belanden in de afvalbak. Om het laatste te voorkomen kan een Warehouse Management Systeem (WMS) de benodigde ondersteuning bieden. De houdbaarheidsdatum van elk product kan namelijk in het WMS worden vastgelegd. Als vervolgens een uitslag- of orderpickopdracht wordt vrijgegeven, stuurt het WMS de medewerker automatisch naar de locatie met de houdbaarheidsdatum die het eerst verstrijkt. Is de houdbaarheidsdatum al verstreken? Dan wordt de betreffende pallet gewoon geblokkeerd, zodat deze niet per ongeluk aan de klant wordt uitgeleverd.

Klagen over versheid
Voor veel bedrijven is deze functionaliteit niet meer genoeg. Is het bijvoorbeeld wel wenselijk dat iedere klant producten met dezelfde houdbaarheidsdatum krijgt? Stel dat u versproducten levert aan klanten in heel Europa.

Een slim wms-warehouse voorkomt voedselverspillingAls u aan een winkelketen in Litouwen levert, is de kans groot dat de producten pas in de winkel liggen als de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Die klant zult u liever producten willen leveren met een langere houdbaarheid dan een Nederlandse retailer die de producten morgen al in de schappen heeft liggen.

Een kwalitatief goed WMS maakt het mogelijk om aan elke klant andere parameters te koppelen met betrekking tot houdbaarheid. Die functionaliteit wordt ook steeds vaker toegepast door bedrijven die alleen aan Nederlandse klanten leveren. Niet iedere klant heeft dezelfde eisen of zelfs prioriteit, en leveranciers willen koste wat kost voorkomen dat de belangrijke klanten gaan klagen over versheid.

Barcodescanning
Wie op het gebied van houdbaarheidsdatum een waterdicht proces wil, is aangewezen op in het WMS geïntegreerde technieken als barcodescanning of voicepicking. Alleen met dergelijke technieken kunt u borgen dat uw klanten geen producten ontvangen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Wie toch probeert een door het WMS geblokkeerde pallet uit te slaan, krijgt direct het signaal dat die pallet moet blijven staan. In een warehouse met papieren picklijsten komt dat op z’n vroegst aan het licht als de picklijsten worden verwerkt in het WMS. Vaak is de pallet dan helaas de deur al uit. Barcodescanning of een andere identificatietechniek is daarnaast ook noodzakelijk voor tracking & tracing. Dit stelt een bedrijf in staat om bij een recall alleen de goederen terug te roepen waar daadwerkelijk iets mis mee is. En ook dat voorkomt gelukkig weer dat we onnodig veel voedsel weggooien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.