Efficiënte magazijninrichting is een logistieke krachttoer

Magazijninrichting logistieke krachttoerTegenwoordig nemen veel bedrijven langer de tijd om te beslissen over nieuwe investeringen in hun magazijn. Elke euro wordt zorgvuldig verantwoord, wat heel begrijpelijk is gezien het huidige economisch klimaat. Wanneer de beslissing eenmaal genomen is, moet het inrichten van het magazijn en alle andere werkzaamheden van het project zo gauw mogelijk worden gerealiseerd en afgerond.
Daar is vaak alle reden voor, bijvoorbeeld omdat de huur van het oude pand op korte termijn afloopt en het nieuwe magazijn operationeel moet zijn. Voor de leverancier betekent dit een bijzondere logistieke uitdaging, die het beste kan worden uitgevoerd door de eigen gespecialiseerde projectcoördinator.

Efficiënte magazijninrichting is een logistieke krachttour.

 

 

 

 

Levertijd en planning
Het allereerste en meest belangrijke aandachtspunt voor de projectcoördinator is de levertijd van de nieuwe magazijnstellingen, de intern transportmiddelen waaronder de smalle gangen trucks en eventuele magazijnsoftware zoals een  warehouse management systeem (WMS). In de offerte staat altijd vermeld wat de levertijd van de verschillende componenten is, maar als de beslissing van de klant om te investeren lang op zich laat wachten kan dit tijdsproblemen opleveren. Een goede projectcoördinator probeert in dat geval altijd mee te denken en te zoeken naar oplossingen om zo de beoogde deadline tóch te halen.

Een ander aandachtspunt van het project is de nauwkeurige planning van het monteren van de magazijnstellingen, de installatie van material handling systemen en het feilloos laten functioneren van de magazijnsoftware. Uit die planning volgen namelijk de tijdstippen waarop alles aanwezig en operationeel moet zijn. In de praktijk komt het erop neer dat op de eerste dag de componenten arriveren en dat op de tweede dag de montage en de installatie start. Dit betekent dat op dag twee de monteurs en de hulpmiddelen zoals hoogwerkers en hefmiddelen aanwezig moeten zijn.

Afstemming vereist
De uitvoering van het bouwen van het magazijn vereist zorgvuldige afstemming met onder meer de klant en het bouwbedrijf. Als een vrachtauto met magazijnstellingen na een rit van honderden kilometers op de bouwplaats arriveert, moet die wel gelost kunnen worden. Het kan dan niet zo zijn dat het bouwbedrijf nog bezig is met bijvoorbeeld de bestrating rondom het pand.

Als het gaat om grote projecten waarbij meerdere vrachtauto’s met componenten worden ingezet, is het belangrijk om de volgorde van aanvoer nauwkeurig te plannen. Om ervoor te zorgen dat de monteurs direct aan de slag kunnen, moeten in ieder geval de staanders en liggers aanwezig zijn. Pas daarna kunnen andere componenten zoals aanrijd-beveiligingen, gaaswanden of vlonders worden gemonteerd. Natuurlijk kunnen deze laatste onderdelen ook meteen op de eerste dag worden aangevoerd, maar dan ligt dat materiaal misschien alleen maar in de weg van de monteurs of andere medewerkers.

Onverwachte gebeurtenissen
Behalve goed overleg en afstemming met de klant én het bouwbedrijf is ook goede samenwerking en communicatie met de fabriek en het transportbedrijf vereist. Magazijnstellingen komen meestal uit het buitenland en leggen honderden kilometers af voordat ze in Nederland zijn. Het loont de moeite om met zoveel mogelijk volle vrachtauto’s te rijden waardoor de transportkosten laag blijven. Om dat te bereiken worden de standaard leveringen van verschillende klanten tot één transport gecombineerd.

Natuurlijk kan er tijdens het transport ook nog van alles gebeuren. Denk aan onverhoopt pech onderweg of lange tijdrovende files, waardoor een vrachtauto te laat dreigt te arriveren en monteurs werkloos moet afwachten. Daarnaast bestaat de kans dat de klant op het laatste moment nog aanpassingen aan het ontwerp wil doorvoeren. Dit betekent dat de projectcoördinator vrijwel doorlopend contact met de montageploeg moet hebben om één en ander af te stemmen.

Efficiënte magazijninrichting is een logistieke krachttour.Logistieke spin in het web
Voor de vlekkeloze uitvoering van het efficiënt inrichten van een magazijn is een speciaal aangewezen projectcoördinator allesbehalve een overbodige luxe. De projectcoördinator houdt continu het overzicht over alle aspecten van het project en kan tijdens iedere stap van de bouw anticiperen op eventuele veranderingen of onverwachte hindernissen. Een project-coördinator is dé logistiek spin in het web en is verantwoordelijk voor de planning en uitvoering.

Het uiteindelijk voltooien van het magazijn door middel van het installeren van material handling systemen en het feilloos laten functioneren van de smalle gangen trucks is een belangrijke taak van de coördinator. Met zoveel complexe onderdelen en externe factoren is het efficiënt inrichten van een magazijn nog een knap staaltje logistiek vakwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.