Kwaliteit heftruckopleidingen onder de loep

BOpleidingen onder de loepinnen de logistieke branche en de daarbij behorende vakpers wordt doorlopend gesproken over de kwaliteit van heftruckopleidingen. Het selecteren van de juiste opleiding én opleider wordt regelmatig onderschat. De veiligheid van chauffeurs en medewerkers is het belangrijkste criterium. Werkgevers met een gezond beleid op gebied van opleidingen en veiligheid weten dat je met gekwalificeerde partners moet samenwerken. Voor een gecertificeerde opleider is het daarom van essentieel belang om de kwaliteit van het cursus- en trainingsaanbod hoog te houden. Op die manier zijn de cursisten altijd verzekerd van een effectief leertraject, actuele leerstof en betrouwbare, relevante informatie.

Vandaag nog aan de slag met de gecertificeerde opleidingen van Jungheinrich.

Uiteenlopende selectiecriteria
Er zijn veel verschillende opleidingen voor heftruckchauffeurs, met uiteenlopende criteria en certificaten. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat heftruckchauffeurs goed opgeleid zijn zodat zij veilig en vaardig met een heftruck kunnen werken. Ook moeten werkgevers het personeel voldoende voorlichting geven over de veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Daarnaast wordt er verwacht dat werkgevers in Nederland doeltreffende maatregelen nemen om de kans op ongelukken tot een minimum te beperken. Om dit te bereiken is het verstandig om een gecertificeerde opleider in te schakelen. Maar wie bepaalt nu of de cursussen en trainingen die een opleider aanbiedt, voldoen aan de kwaliteitseisen?

Onafhankelijk en objectief
In Nederland worden heftruckopleidingen, die onder andere door brancheorganisatie BMWT worden gegeven, onafhankelijk en objectief getest. De BMWT is een brancheorganisatie van importeurs of fabrikanten van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. Bedrijven of organisaties die onder de vlag van de BMWT opleidingen aanbieden ondergaan altijd een strenge keuring. Daarnaast worden zij steekproefsgewijs geïnspecteerd en regelmatig gecontroleerd op hun ervaring, professionaliteit, expertise en actuele kennis van ontwikkelingen in hun vakgebied.

Borgen van kwaliteit
Omdat het cursus-en trainingsaanbod van alle bovenstaande opleiders continu moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen wordt er meestal een systeem met een kwaliteitsborging ingezet. Hierdoor wordt de kwaliteit van het opleidingsmateriaal, de deskundigheid van de trainers én de effectiviteit van de trainingen nauwkeurig geïnspecteerd en getest. Het uitvoeren van controles op het cursus- en trainingsaanbod wordt altijd door autonome deskundigen van bijvoorbeeld TÜV Rheinland of de RDW uitgevoerd. Deze instanties zijn in Nederland erkend voor het afgeven van kwaliteitscertificeringen.

Vandaag nog aan de slag met de gecertificeerde opleidingen van JungheinrichVisie Intalogistiek.nl
Intralogistiek ondersteunt het productief en duurzaam inzetten van heftruckchauffeurs. Investeren in vaardig en betrokken personeel is investeren in duurzame inzetbaarheid. Het behoud van productiviteit en het voorkomen van onnodige uitval door ziekte is goed voor de continuïteit van iedere organisatie. Gemotiveerde en gekwalificeerde mensen werken efficiënter en maken minder fouten. Dit vermindert niet alleen de gebruiks- en schadekosten, maar ook de slijtage aan uw logistieke materieel.

Meer over dit onderwerp
Goed geïnformeerd voor de juiste opleider kiezen is het advies van Intralogistiek. Meer informatie over dit onderwerp leest u op de website van de BMWT. Ook geeft het artikel dat de EVO (de ondernemersvereniging voor vervoer en logistiek), in samenwerking met adviesorganisatie Gezond Transport en de Arbeidsinspectie van het ministerie van SZW heeft uitgegeven, puntsgewijs hulp bij het selecteren van de juiste opleiding en een betrouwbaar opleidingsinstituut. Goed voorbereid maakt u een weloverwogen keuze en bent u er straks zeker van dat de opleidingen die uw medewerkers gaan volgen precies zijn afgestemd op de logistieke processen van uw organisatie.

Dit bericht werd geplaatst in Veiligheid en getagd ,,,,,,,,, door Peter Sterrenburg . Bookmark de permalink .

Over Peter Sterrenburg

Met ruim 20 jaar werkervaring in intern transport is Peter Sterrenburg een deskundige en gewaardeerde vakspecialist. Peter begon zijn carrière in bedrijfswagens, gooide echter het roer om en kwam in 2002 bij Jungheinrich in dienst als buitendienst technicus. Sinds 8 jaar draagt hij als trainer/adviseur met veel enthousiasme zijn kennis over aan anderen. Peter adviseert organisaties op het gebied van bedrijfsveiligheid en opleidingen. Bovendien geeft hij, met natuurlijk gevoel voor didactiek, theorie- en praktijktrainingen aan (heftruck)chauffeurs. Daarnaast is Peter verantwoordelijk voor de producttrainingen aan Jungheinrich collega’s uit heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.