De 10 beste tips voor een veilig gebruik van heftrucks

10 beste tips voor veiligheid met heftrucksArbeidsongevallen worden door de Arbeidsinspectie onderzocht als er sprake is van een dodelijke afloop, (mogelijk) blijvend letsel en/of ziekenhuisopname. De inspectie SZW gaat ook op zoek naar de oorzaak van deze ernstige ongevallen. Inmiddels zijn al meer dan 20.000 ongevallen geanalyseerd. In ruim 1.660 gevallen was een heftruck bij het ongeval betrokken.

‘Aanrijding van een voetganger door de heftruck’ staat met ruim 43% stevig op de eerste plek van de trieste lijst, gevolgd door ‘Ongeval met slachtoffer op of in een rijdende heftruck’ (29%). Andere veelvoorkomende oorzaken zijn beknelling, vallen van hoogte en vallende lading.

Een meer gedetailleerde analyse van de ongevallen resulteert in een Top 10 van aandachtspunten om het aantal heftruck gerelateerde ongevallen terug te dringen.

Top 10 veiligheidstips voor heftrucks:

 1. Magazijnspiegels van Jungheinrich

  Vergroot de zichtbaarheid en hoorbaarheid van voetgangers
  Hang spiegels op onoverzichtelijke punten en op kruisende transportwegen en laat medewerkers felle kleding dragen. Zorg ook voor voldoende verlichting en vervang defecte lampen snel.

 2. Pas infrastructuur en/of lay-out aan
  Maak indien mogelijk gebruik van eenrichtingsverkeer, zodat er minder kruisend verkeer is.
 3. Veiligheidshekjes van JungheinrichWeer voetgangers uit zones met heftrucks
  Scheid looppaden van transportwegen, bijvoorbeeld met behulp van vloermarkering, vangrails of hekjes.
 4. Pas de rijsnelheid van trucks aan
  Uw heftruckmonteur kan veelal de rijsnelheid van de truck elektrisch begrenzen. Er zijn ook systemen beschikbaar die de snelheid van een heftruck automatisch begrenzen zodra deze in een gedefinieerde ruimte komt met verhoogd risico op aanrijdingen.
 5. Vergroot de zichtbaarheid en hoorbaarheid van trucks
  Elektrische techniek maakt intern transportmiddelen steeds stiller. Met op de truck gemonteerde, gekleurde lampen kan een duidelijk zichtbare (vaak blauwe) vlek’ op de vloer worden geprojecteerd in de buurt van de rijdende machine.
 6. Vloermarkeringssets van JungheinrichPas veilige werkmethoden toe
  Zorg voor orde en netheid. Door afzetplaatsen voor pallets, opberglocaties voor hulpmiddelen, etc. duidelijk aan te wijzen en te markeren, neemt de orde op de werkvloer toe
 7. Voorkom onbedoeld bewegende trucks
  Gebruik altijd de parkeerrem als de truck onbeheerd wordt achtergelaten. Plaats de truck altijd op een daarvoor bestemde parkeerplek.
 8. Gebruik veiligheidsgordels
  ‘Geengordel-signaleringen’ (piepers) zijn makkelijk te omzeilen of zelfs uit te schakelen. Nieuwere systemen, zoals Access Control, controleren of de stoelschakelaar is geactiveerd vóórdat de gordel wordt vastgeklikt. Zo nieSpanbanden van Jungheinricht, dan werkt de truck niet.
 9. Voorkom afvallende lading
  Zeker de lading op de pallet met behulp van wikkelfolie of spanbanden. Sla alleen zorgvuldig gestapelde pallets hoger in stellingen op. Zet beschadigde of instabiele pallets op grondniveau en vervoer ze met de grootst mogelijke zorg.
 10. Leid alle medewerkers op
  Vergeet niet om – naast de heftruckchauffeurs – ook al het andere magazijnpersoneel op te leiden. Tijdens een training ‘Veilig werken in het magazijn’ leren ze bijvoorbeeld waaróm rommel opgeruimd moet worden en hoe zij ook de veiligheid kunnen verbeteren.
Dit bericht werd geplaatst in Veiligheid en getagd ,,,,,,,,, door Mark Dohmen . Bookmark de permalink .

Over Mark Dohmen

Mark Dohmen heeft meer dan 17 jaar ervaring in de interne logistiek. Na zijn studie Logistiek Management is hij begonnen als logistiek redacteur. Als (hoofd)redacteur voor diverse logistieke vakbladen heeft Mark Dohmen zich gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met intralogistiek; van mobiel intern transport tot veiligheid, en van (semi)automatische systemen tot ergonomie. Tegenwoordig is Mark Dohmen al meer dan 10 jaar actief als mede-eigenaar van Buro Andersom, dat zich onder andere heeft gespecialiseerd in onafhankelijke heftrucktesten, de organisatie van veiligheidswedstrijden voor heftruckchauffeurs en het vervaardigen van cursushandboeken over intralogistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.