De geldigheid van CE-markeringen op magazijninstallaties

Magazijnkranen van JungheinrichEen automatisch opslagsysteem is eigenlijk niets anders dan één grote machine. Niet vreemd dus dat zo’n systeem moet voldoen aan de machinerichtlijn en een CE-markering moet bevatten. Belangrijk aandachtspunt is dat bij elke aanpassing van het systeem de bijbehorende risicobeoordeling moet worden aangepast. Dat wordt echter vaak vergeten.

Elke heftruck in Nederland moet zijn voorzien van een CE-markering. Die twee letters geven aan dat de heftruck voldoet aan de daarvoor in Europa geldende regels op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid, in dit geval is dat de machinerichtlijn.

Met de CE-markering verklaart de fabrikant onder meer dat op de machine alle nodige beveiligingen en waarschuwingen zijn aangebracht en dat een duidelijke bedieningshandleiding in de taal van de eigenaar is bijgesloten.

Heftrucks zijn echter niet de enige arbeidsmiddelen in een magazijn die een CE-markering moeten bevatten. Ook een gemechaniseerd en/of geautomatiseerd opslagsysteem moet zijn voorzien van dit teken. Belangrijke opmerking daarbij is dat het hele systeem als één grote machine wordt beschouwd. Dat betekent dat de leverancier een conformiteitsverklaring moet opstellen, waarin duidelijk wordt gemaakt dat het hele systeem voldoet aan de machinerichtlijn.

Risico’s inventariseren

Het is de verplichting van de leverancier om het systeem te voorzien van een CE-markering. Wat hij daarvoor moet doen, is het uitvoeren van een risicobeoordeling. Alle risico’s van het systeem moeten in kaart worden gebracht en zo goed mogelijk worden afgedekt. Wanneer de risico’s zijn afgedekt stelt de leverancier een conformiteitsverklaring op.

Aanpassingen van configuratie

Inspectie magazijninrichtingVoor leveranciers van gemechaniseerde en geautomatiseerde opslagsystemen betekent het opstellen van een risicobeoordeling een flinke klus. Een magazijn met palletkranen bijvoorbeeld, is anders dan een heftruck, geen standaard product.

Terwijl het voor een heftruck in principe voldoende is om bij de introductie van een nieuw model eenmalig een conformiteitsverklaring op te stellen, moet voor elk nieuw kranenmagazijn een nieuwe document worden opgesteld.

Wat een kranenmagazijn uniek maakt, is dat het systeem is opgebouwd uit een groot aantal componenten (kranen, stellingen, aan- en afvoerbanen) met een configuratie die voor elk magazijn weer anders is. Dat betekent dat bij elke wijziging van die configuratie ook de risicobeoordeling moet worden aangepast. Niet elk bedrijf is daarvan op de hoogte.

Volledige afscherming

Wat betekent het in de praktijk dat een automatisch opslagsysteem aan de machinerichtlijn moet voldoen? Het belangrijkste is dat de veiligheid altijd gewaarborgd is. Dat betekent dat operators bijvoorbeeld niet met rijdende en roterende componenten in aanraking mogen komen.

Leveranciers kunnen daaraan voldoen door onbevoegde toegang tot het systeem volledig af te schermen door middel van een veiligheidssysteem, bijvoorbeeld met een hekwerk. Een andere oplossing kan een sleutelconcept zijn. Er is één sleutel die gebruikt wordt om de deur te openen en om de installatie stil te zetten of in werking te stellen. Wanneer de sleutel uit de contactdoos word gehaald valt de installatie stil en kan de sleutel worden gebruikt om de deur naar de installatie te openen. Andere oplossingen zijn een afscheiding met lichtstralen of sensoren op de machine zelf die detecteren wanneer mensen binnen een straal van bijvoorbeeld een halve meter komen.

Een goede leverancier heeft alle kennis in huis om een risicobeoordeling uit te voeren. Als gebruiker dient u er alleen voor te zorgen dat er geen wijzigingen in het systeem worden aangebracht zonder de risicobeoordeling aan te passen. Dat kan u bij een onverhoopt ongeval een hoop ellende besparen.

2 thoughts on “De geldigheid van CE-markeringen op magazijninstallaties

 1. geachte, het gaat om het volgende. Wij gaan mogelijk speciale heftrucks bouwen voor een klant van ons. Waar kunnen wij in Nederland dit product laten testen en een CE verklaring krijgen. Ik kan vooralsnog nergens op internet hier informatie over vinden. b.v.d. voor uw reactie PS misschien vraag ik het niet aan de juiste persoon maar kunt u mij doorverwijzen.

  • Beste mevrouw van den Bos,

   Alvorens u een machine of truck op de markt brengt moet u zelf een CE markering aanbrengen op het product. Dit doet u door de machine te toetsen aan de hand van de machinerichtlijn. U maakt dan een technisch document aan waarmee u kunt aantonen dat uw product voldoet aan de wet- en regelgeving. U kunt vervolgens zelf een CE teken aanbrengen.

   In artikel 5 van de machinerichtlijn staat het proces omschreven dat moet worden doorlopen alvorens het in bedrijf gesteld mag worden.
    Risicobeoordeling van de machine
    Gebruiksaanwijzing
    Technische dossier
    EG-verklaring van overeenstemming
    CE Markering

   Als u dit zelf niet wilt of kunt, zijn er bedrijven die dit kunnen doen.

   Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Groet Lilian Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.