Overheid stimuleert milieuvriendelijke trucks

Lithium-ion accuFiscaal voordeel maakt lithium-ion nog interessanter
Jaarlijks publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een geactualiseerde Milieulijst. Ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen op deze Positieve Milieulijst profiteren van fiscaal voordeel. De Milieulijst 2015 telt maar liefst 25 Jungheinrich trucks.

Met de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) stimuleert de overheid milieuvriendelijke investeringen. De MIA biedt een fiscaal voordeel dat kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Een voordeel dat bovendien bovenop de investeringsaftrek  voor hetzelfde materieel komt. De Vamil-regeling maakt het mogelijk om zelf te bepalen wanneer de investeringskosten worden afgeschreven. Door vervroegd af te schrijven kan bijvoorbeeld een liquiditeitsvoordeel worden gecreëerd.

Voordeel grootst bij lithium
Op de meest recente Milieulijst staan maar liefst 25 Jungheinrich trucks: elektrische palletwagens, stapelaars en orderpickers. De trucks hebben twee dingen gemeen; het zijn stuk voor stuk meerijtrucks en ze zijn allemaal voorzien van een lithium-ion accu. De lithium-ion magazijntrucks vallen in de categorie F 3410: elektrische of hybride aangedreven mobiele machine. In deze categorie is het voordeel het grootst. Een rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld
Lithium-ion elektrische palletwagenStel, de investering in een magazijntruck bedraagt € 25.000, inclusief lithium-ion accu en bijbehorende lader. Het fiscale MIA-voordeel is dan € 9.000 (36%) en het Vamil-voordeel € 18.750 (75%).
Bij een fiscale winst van € 30.000 zou de te betalen belasting zónder MIA/Vamil regeling € 6.000 bedragen (20% van € 30.000). Mét de regeling wordt het totale MIA/Vamil voordeel (€ 27.750) van de fiscale winst afgehaald, voordat de winstbelasting wordt berekend. Er hoeft dan nog maar 20% belasting te worden betaald over € 2.250. Ofwel € 450 belasting. Het totale MIA/Vamil voordeel bedraagt in dit geval dus € 5.550. En daarmee is een groot deel van de meerprijs voor de lithium-ion batterij en de bijbehorende lader direct terugverdiend.

Vrijblijvend advies
Op Jungheinrich.nl/miavamil vindt u meer rekenvoorbeelden. Ook voor investeringen in bijvoorbeeld heftrucks op diesel of aardgas. Bent u geïnteresseerd in de fiscale regelingen en wilt u een vrijblijvend advies? Vraag uw Jungheinrich contactpersoon naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.