Veiligheid in laadstation van levensbelang

Accuwater bijvullenEen ongeluk zit in een klein hoekje. Voor magazijnen en distributiecentra gaat die vlieger ook letterlijk op. En dan wel in het hoekje waar de tractiebatterijen worden geladen. Daar is een ongeluk zo gebeurd. En de gevolgen zijn soms niet te overzien. Het niet op correcte wijze of onder de juiste omstandigheden laden of inzetten van tractieaccu’s kan zelfs levens kosten.

Roken boven de accu, kettinkjes of armbandjes; vooral met van die zware schakels, op de accu aan gesloten radio’s of lampen. In de praktijk worden tractieaccu’s lang niet altijd zorgvuldig geladen. Want ‘wat kan er nu misgaan als de accu toch ‘maar’ 24, 48, 72, 80 of 96 Volt heeft?’ Correct laden in 11 stappen

Nou, van alles. Naast de spanning telt namelijk ook de stroomsterkte.
En die is bij tractiebatterijen met bijvoorbeeld 500 of 700 Ampère aanzienlijk. Daarmee is ook het vermogen (spanning x stroomsterkte) niet mis; zeker als je weet dat er geen zekering zit tussen de truck en de accu. Met andere woorden: bij kortsluiting wordt de stroom niet onderbroken. En er zijn meer gevaren. Zo kan er knalgas ontstaan tijdens het laden van een tractiebatterij. Knalgas is uiterst explosief en heeft maar een klein vonkje nodig. Verder is er natuurlijk het agressieve elektrolyt. oftewel accuzuur. De hoge zuurgraad van elektrolyt kan bij contact met de huid zorgen voor lelijke brandwonden of, bij contact met de ogen, leiden tot blindheid. Om deze en andere redenen is het zaak de tractieaccu zorgvuldig en op correcte wijze te laden. Het kader  ‘Correct laden in 11 stappen’ geeft aan hoe dit ook alweer moet volgens het boekje.

Maatregelen
En er zijn meer manieren om de veiligheid in en rond het laadstation te verhogen. De praktijkrichtlijn ‘Veilig werken bij het laden van tractiebatterijen (NPR 3299) vormt een leidraad voor de inrichting en beschrijft een methode voor risico inventarisatie en -evaluatie. De richtlijn adviseert ook over concreet te nemen maatregelen, zoals weergegeven in onderstaande infographic. Daarnaast gelden er organisatorische eisen, zoals een rook-, las- en slijpverbod, de aanwezigheid van duidelijke markeringen en waarschuwingspictogrammen en het verschaffen en controleren van de juiste kennis op de vloer. Want als die ontbreekt, blijft een ongeluk in een klein hoekje zitten.

Gratis veiligheidsposter ontvangen? Klik hier voor uw veiligheidsposter van Jungheinrich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.